Kohti luomumpaa laiffii

Tänään on aiheena ruoka. Kuten tiedetään, eivät torjunta-aineet ole terveellisiä niin ihmisille kuin muillekaan eliöille. No, niiden tarkoitushan onkin tappaa. Kemikaaleista on kyllä monesti hyötyäkin. Voisi äkkiseltään kuvitella, että torjunta-aineista olisi ruuantuotannossa hyötyä ja se kasvattaisi satoa, mutta asia onkin juuri päinvastoin, jos torjunta-aineita käytetään liikaa. Vähäisissä määrin ne kyllä parantavat satoa, mutta mistä tietää, onko jossain tuotteessa käytetty torjunta-aineita vähän vai paljon? Sitäpaitsi niiden aiheuttama hyönteiskato on vakava ongelma. Torjunta-aineet tappavat kasvien luonnolliset siittäjät (hyvä sana xD) ja sadot pienenevät. Maa kemikalisoituu, eikä siellä enää elä ötököitäkään, jotka hajottaisivat kasveille ravinteikasta multaa. Tämän vuoksi suosisin täysin luomua. Maailman nälkäongelmaa ei ratkaista torjunta-aineilla. Tällähetkellä ne kasvattavat sitä. Ohessa uutinen keväältä:

https://yle.fi/uutiset/3-9590902

Toki torjunta-aineita myyvät yritykset ovat toistamieltä ja monille viljelijöille tätä propagandaa onkin syötetty… Näiden yritysten toimeentulo on näiden aineiden maineesta kiinni. Turkistarhauksenkin jatkamista on perusteltu sillä, että joidenkin ihmisten elinkeino menisi, jos se lakkautettaisiin. Olen kyllä sitä mieltä, että jos työstä on enemmän haittaa kuin hyötyä, on parempi jättää se tekemättä. Ohessa vielä toinen artikkeli, joka kannattaa lukea loppuun:

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3595795/Suomi+kayttaa+kiellettya+torjuntaainetta

Maailmassa siis riittäisi jo nyt ruokaa kaikille, jos se vaan jaettaisiin tasaisesti. Ruoka ei minusta saisi olla maksullista, koska se tekee ihmisistä epätasa-arvoisia. Kaikilla pitäisi olla perusoikeus ruokaan, koska kaikki sitä tarvitsevat. Tottakai viljelijöiden on saatava vastiketta vaivan palkaksi, mutta siihenkin voisi kehitellä jonkun siistimmän tsydeemin. Vaikka niin, että ihmiset joilla on rahaa, kustantaisivat ruuantuotannon. Mutta ei siitä nyt sen enempää.

Kuluttajien ostotottumukset ovat ratkaisevassa osassa. Sitä, mikä ei myy, ei tuoteta. Ja se, minkä kysyntä kasvaa, tuotetaan enemmän. Luomu voi joskus toki olla kalliimpaa, mutta esimerkiksi luomumaito ja -banaanit eivät ole juurikaan ”tavallista” kalliimpia. Mitä korkeammalta ravintoketjusta tuote on, sen suurempi merkitys sillä on, onko se luomua vai ei. Luomulehmien ja luomukanojen ruoka tuotetaan niiden koko elinkaaren ajan luomuna, joten maitotuotteiden, lihan ja kananmunien suosiminen luomuna on oikeasti todella merkittävä tuki luonnonmukaiselle tuotannolle.

Toki aloittaa voi mistä vain, jos haluaa! Meillä aloitettiin porkkanasta, vehnäjauhoista ja hedelmistä (banaanit, appelsiinit, omenat), vaikka liha ja maito pitkään olikin ihan tavallista. Nyt olen alkanut suosia myös maidon ja kerman kohdalla luomua ja on muuten hyvää (kunhan maidon muistaa ravistaa ennen käyttöä, sillä luomumaitoa ei homogenoida :P). Lihan olen kokenut tässä suhteessa aika kalliiksi, mutta voisihan sitä syödä vähemmän ja panostaa sitten laatuun. Luomutuotteiden kirjo on vuosien saatossa kyllä kasvanut, mutta monesti silti tuntuu, ettei aina ole vaihtoehtoja. Se, löydänkö tavallisesta s-marketista tomaatin, kurkun tai kukkakaalin luomuna, riippuu ihan hirveästi kaupasta! 😮 Ei kaikilla ole aikaa tai mahdollisuutta käydä jättikaupoissa… Mutta edes jonkun jutun ostaminen luomuna saa kauppiaat tajuamaan, että luomuhan myy ja valikoimiin saatetaan helpommin ottaa uusia luomutuotteita.

Luomumamma zerohero

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *