Uusi vuosi voitaisiin jättää juhlimatta

Uusi vuosi- uudet kujeet, niinhän sitä sanotaan. Jos on yhtään someajan hermoilla, on varmasti huomannut keskustelun mm. uudenvuoden tinoista. Nythän ne kiellettiin niiden sisältämän lyijyn takia. Lyijy on myrkyllistä ja sitä epäillään yhdeksi syyksi esimerkiksi antiikin Rooman valtakunnan tuhoon. Silloisessa Roomassa sitä nimittäin käytettiin aika runsain mitoin (vesijohdot olivat lyijystä tehtyjä ja näin sitä liukeni veteen, jota ihmiset joivat). Siitä seurasi myrkytyksiä, kun sitä kertyi elimistöön tarpeeksi.

Siinä varmaan tarpeeksi perusteluja slle, miksi on hyvä, että uuden vuoden tinat kiellettiin. Aika monet ihmiset valittavat siitä, koska tinan valaminen on heille tärkeä perinne. Silti se kuulostaa omaan korvaan vähän sikamaiselle (anteeksi siat!), etteivät ihmiset ole valmiita muuttamaan perinteitään edes ympäristön tai terveyden takia. Itsekkyys ja välinpitämättömyys paistavat läpi…

No itse toivoisin, ettei raketteja myytäisi Suomessakaan yksityisille henkiläille enää. Monessa muussa maassa näin on tehty. Raittiista tai puhtaasta ilmasta ei ole silloin tietoakaan, ilma on sankkanaan pienhiukkasista, jotka eivät nekään ole ihmisille tai ympäristölle kovin terveellisiä. Ohessa vielä juttua ilotulitteista: https://www.tekniikkatalous.fi/maailmalta/100-miljoonaa-euroa-ja-4000-tonnia-pienhiukkasia-taivaalle-paivan-aikana-vastaa-15-prosenttia-liikenteen-vuosipaastoista-6612552

Mutta niin kuin niin moni muukin asia, raha puhuu, eikä mitään, mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan, haluta kieltää. Ei tietenkään ole kiva kieltää kaikkea, ymmärrän senkin. Pitkässä juoksussa vain olisi ainakin minusta tärkeämpää, että tämä meidän kotiplaneettamme pysyisi elinkelpoisena. Jos se vaatii joistain perinteistä luopumista, niin ehkä se kuitenkin on pienempi paha. Voitaisiin keksiä ihan uusiakin perinteitä, joihin voisi kuulua vaikka mäenlasku, munkkien leipominen, jään veistäminen, luistelu, hiihtokisa, lumilinnan teko, sauna- tai leffailta, lautapelien pelailu, edellisen vuoden muistelu, tähtitornilla käynti, makkaran paisto, reki ajelu, askartelua tai vaan mukava koti-ilta ystävien, perheen tai sukulaisten kanssa! Vain luovuus on rajana 🙂

Miten teillä vietetään uuttavuotta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *